WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

wtorek, 28 czerwca 2011

Golonka pieczona w garnku rzymskim

Składniki:
• 1,2-1,5 kg. golonki
• 1/3 szklanki oleju
• 3 łyżki oleju sojowego
• 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
• 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
• ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
• 1 łyżka majeranku
• 2 liście laurowe
• 2 ziela angielskie
• 4 ziarna jałowca
• 2 cebule
• 1 jabłko
• 2 łyżki smalcu




Przepis:

Golonkę umyć, oczyścić skórę. Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę. Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę. Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę. Zostawić na 12 godzin w lodówce. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron, tak by się zarumieniła. Garnek rzymski namoczyć na 15 minut. Ułożyć obsmażoną golonkę, podlać ½ szklanki wody. Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, pokrojone w plastry cebulę, resztę marynaty, jabłko. Wstawić garnek do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 100 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni, a potem na 230. Piec 2,5 godziny.

Wyjąć golonkę z sosu. Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy.
Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości.
Podawać z pieczywem, ziemniakami puree lub kluskami – jak kto lubi.

Smacznego:)

sobota, 18 czerwca 2011

Gołąbki wiosenne




Składniki
• 2 średnie piersi z kurczaka
• 30 dkg pieczarek
• 10 liści młodej kapusty pekińskiej
• ½ łyżeczki złocistej przyprawy do kurczaka
• 1½ łyżeczki vegety
• pieprz mielony
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 jajko
• 1 łyżeczka oleju
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek koperku
• śmietana kwaśna gęsta 200 g
• łyżka mąki
Opis przygotowania
Liście kapusty pekińskiej, sparzyć w gotowanej wodzie. Odciąć białą końcówkę, wystudzić. Piersi z kurczaka, pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć, na łyżce oleju około 7 min z ½ łyżeczki vegety i ½ łyżeczki złocistej przyprawy do kurczaka Dodać pokrojone pieczarki, jeszcze smażyć razem około 5 min.(aż wyparuje woda z pieczarek) Do wystudzonych pieczarek i kurczaka, dodać bułkę tartą, jajko pieprz i szczypiorek (drobno pokrojony). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na liście kapusty, nakładać łyżką farsz, zwijać najpierw boki, później środek. Ułożyć zawinięte gołąbki do garnka, wsypać łyżeczkę vegety, zalać wodą, gotować 15 min na malutkim ogniu. Po tym czasie, wyjąć delikatnie gołąbki na talerz. Z wody po gotowaniu robimy sosik, mieszamy łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody, i dobrze rozrabiamy żeby nie było grudek. Wlewamy śmietanę, jeszcze dobrze mieszamy, do gotującej wody po gołąbkach, wlewamy śmietanę z mąką i gotujemy minutkę. Po tym czasie, dodajemy pokrojony pęczek koperku i chwilkę jeszcze gotujemy. Podajemy z ziemniakami kaszą ,lub ryżem.

Smacznego.

Gołąbki pieczone z boczkiem

Składniki
• główka kapusty
• 1 kg łopatki wieprzowej
• 3 jajka
• 2 torebki ugotowanego ryżu
• 1 cebula
• 30 dkg parzonego wędzonego boczku
• sól+pieprz
• szklanka bulionu z kostki
• masło do posmarowania formy
• sos pomidorowy
• 1 kostka rosołowa knorr
• ½ litra wody
• listek laurowy
• ½ łyżeczki magi
• 1 łyżka mąki
• sól +pieprz do smaku
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego


Opis przygotowania
Mięso skręcić przez maszynkę, razem z cebulą. Dodać ugotowany ryż, jajka ,sól i pieprz, wyrobić masę.(doprawić smak wg własnego gustu).Z kapusty, dużym nożem wyciąć głąba. Zalać wodą i obgotowywać na małym ogniu, do miękkości, ściągać z główki ugotowane miękkie liście . Zciąć z liści zgrubienia, nakładać farsz zwijać najpierw boki, potem przód. Każdy zwinięty gołąbek ,obwinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Podlać gołąbki szklanką bulionu, lub rosołu (z kostki). Piec w 200ºC około 50 min od czasu do czasu polewając sosem.

Przepis na sos:
Do wody dodać kostkę ,listek laurowy, koncentrat pomidorowy, maggi wszystko zagotować. Na końcu dodać mąkę, rozrobioną z wodą i chwilę pogotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać gołąbki.

Smacznego

Kotlety drobiowe z papryką

Składniki:
- 80 dag mięsa z piersi kurczaka
- czerwona, żółta i zielona papryka
- 15 dag żółtego sera
- sól i pieprz
- olej
- zielenina


Przygotowanie:
Mięso opłukać, osączyć, piersi pokroić na połówki, ostrym nożem w każdej naciąć kieszonkę, posypać na wierzchu i w środku solą i białym pieprzem, włożyć do środka po gałązce natki, odstawić w chłodne miejsce. Paprykę dokładnie opłukać, osączyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w wąskie paski, ser pokroić na grube plastry, potem w słupki, posiekać resztę natki pietruszki. Do naciętych kieszonek włożyć słupki sera i paski papryki, posiekaną natkę. Zwinąć, spiąć wykałaczkami, usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu, dosmażyć, posypać zieleniną.

Smacznego

Sałata z parmezanem

Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- 30 dag rukoli,
- 1 cebula,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 10 łyżek oliwy,
- sól,
- biały pieprz,
- pół łyżeczki cukru,
- świeżo starty parmezan.

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w malutką kostkę. W misce mieszamy ją z octem balsamicznym, sokiem z cytryny, doprawiamy solą, białym pieprzem i cukrem, dolewamy oliwę z oliwek i ucieramy na gładki sos. Sałatę rzymską i ukolę myjemy, suszymy i rwiemy na średniej wielkości kawałki. Mieszamy z sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Smacznego

Neapolitańska sałatka pomidorowa

Składniki:
- 50 dag twardych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 6 liści bazylii,
- suszone oregano,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i pokroić w cząstki - powiedzmy, że w ósemki, ale to zależy, jakiej wielkości są nasze pomidory. Można je oczywiście obrać. Jeżeli mają wyjątkowo twardą skórę to robię to bez zająknięcia. Okrutnie z nich zdzieram. Można też, jeśli ktoś nie lubi, usunąć pestki. Jednak u mnie kończy się na ewentualnym zdzieraniu. Przełożyć je do płaskiej salaterki albo na półmisek.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Bazylię pokroić w cieniutkie paseczki i razem z oregano posypać pomidory. Zalać całość oliwą, wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.

Sałatka bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna:)

Smacznego

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Składniki:
- 75 dag małych najlepiej ziemniaków,
- 1 strąk czerwonej papryki,
- 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem,
- 1 szkl. mrożonego groszku,
- 4 jajka,
- 4 łyżki octu winnego,
- 6 łyżek oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 puszka tuńczyka w oleju - duże kawałki.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, obrać i ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić usuwając gniazda nasienne i pokroić w nieduże kawałeczki. Cebulki umyć, osuszyć, drobno pokroić razem z częścią szczypioru. Ilość tego szczypioru zależy od tego, jak go lubimy. Groszek wsypać do osolonego wrzątku i gotować kilka minut. Tak ze 3. Może 4. Ostudzić i dodać razem z cebulką i papryką do ziemniaków. Wymieszać.

Jajka ugotować na półtwardo, czyli 7-8 minut. Jak o nich zapomnimy i gotować będziemy 10 minut – nic wielkiego się nie stanie. Ale jedno jest pewne – żółtka wypadną... smak się nie zmieni. Jajka ostudzić i pokroić na ćwiartki.

Tuńczyka odsączyć, pokroić lub po prostu rozerwać widelcem na większe kawałki. Nie może to być muto, tylko wyczuwalny kawałek mięsa.

Z octu, oleju, soli, pieprzu i wyciśniętego czosnku sporządzić sos – obojętne czy rozbełtamy go w słoiku, czy bawić się będziemy trzepaczką w miseczce. Ważne jest by sporo go doprawić – ziemniaki nie są słone. Gotowym sosem zalać ziemniaki, wymieszać dokładnie, dodać tuńczyka i wmieszać delikatnie bardzo jajka. Odstawić na 30 minut do przegryzienia.

Smacznego

Sałatka z penne, awokado i mozzarelli

Składniki:
- 30 dag makaronu penne,
- 3 pomidory,
- 30 dag mozzarelli,
- 1 awokado,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki posiekanej bazylii,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.

Składniki na sos:
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki octu winnego,
- szczypta cukru.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Pomidory umyj i pokrój w cienkie cząstki, a mozzarellę w cienkie półplasterki. Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę. Pokrój na cienkie paski i skrop sokiem z cytryny. Z podanych składników przygotuj sos do sałatki. W salaterce ułóż ugotowany makaron, wymieszaj go z połową sosu i dwoma łyżkami posiekanej bazylii. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na półmisku ułóż plasterki mozzarelli i pomidorów oraz paski awokado. W środku rozłóż makaron. Polej całość resztą sosu i udekoruj bazylią.

Smacznego

Sałatka z tortellini i pieczarkami

Składniki:
- 50 dag pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki cukru,
- 80 ml octu winnego,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 opakowania małych kulek mozzarelli,
- 2 opakowania pierożków tortellini (najlepiej ze szpinakiem i ricottą),
- posiekana natka pietruszki,
- pęczek świeżej bazylii,
- świeżo starty parmezan,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść, czosnek obierz i drobno posiekaj. Cukier wsyp na patelnię, skarmelizuj na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Dodaj pieczarki, a kiedy zaczną puszczać wodę, dodaj czosnek. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podlej winnym octem i gotuj na małym ogniu ok. 7 minut. Seler naciowy umyj i pokrój w drobną kostkę. Pierożki tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Mozzarellę osącz, natkę i bazylię grubo posiekaj. Seler, tortellini i mozzarellę wymieszaj dokładnie z natką i bazylią. Dodaj pieczarki z czosnkiem. Dopraw solą i czarnym pieprzem, posyp świeżo startym parmezanem.

Smacznego

Zupa jarzynowa z brukselką

Składniki:
- włoszczyzna,
- 30 dag brukselki,
- cebula, 4 ziemniaki,
- łyżka masła,
- pół pęczka koperku,
- łyżeczka przyprawy do zup,
- liść laurowy,
- kminek,
- sól,
- pieprz




Sposób przyrządzania
Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w zapałkę. Zalać 1,5 l wody, gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych listków. Por umyć i drobno pokroić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z brukselką i porem. Gotować 15 minut. Przed końcem gotowania dodać cebulę i przyprawy. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego

piątek, 3 czerwca 2011

Kurczak w pomarańczach z kuskusem i migdałami

Autorem artykułu jest Regina Plona



Wiosenne, coraz cieplejsze dni to czas kolorowych surówek i sałatek oraz obiadów z owocową nutą. Ponieważ mięsa przygotowane na orientalny sposób i ze słodkimi sosami zyskują coraz większą popularność, wybraliśmy kilka najciekawszych przepisów.


Składniki:
25 dag kuskusu, 4 pojedyncze filety z kurczaka, 200 ml gorącego bulionu, 2 łyżeczki octu, 2 pomarańcze, 5 dag płatków migdałowych, 1/2 łyżki cynamonu, sól, pieprz, oliwa do smażenia.

Wykonanie:
Kuskus zalać 400 ml wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem Gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Odstawić. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Równomiernie oprószyć cynamonem i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Usmażyć mięso. Przełożyć na talerz. Jedną pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę. Przekroić na pół i wycisnąć sok. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlać bulion, ocet i sok z pomarańczy. Dodać 2 łyżki startej skórki. Gotować na małym ogniu ok. 6 minut, aż połowa płynu odparuje. Do sosu dodać mięso i pokrojoną w cząstki drugą pomarańczę. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Na osobnej patelni prażyć płatki migdałów. Kuskus wymieszać i wraz z mięsem i owocami wyłożyć na talerze. Posypać płatkami.indyk, brzoskwinie

Indyk na słodko

Składniki:
1 kg filetu z indyka, puszka brzoskwiń, przyprawa do indyka

Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć. Rozkroić i rozbić tak, aby uzyskać jak największy płat. Brzoskwinie osączyć (syrop zachować), pokroić w małą kostkę i ciasno ułożyć na mięsie. Oprószyć przyprawą do indyka i polać kilkoma łyżeczkami syropu z brzoskwiń. Mięso zwinąć w roladę i owinąć folią aluminiową. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 st. C.

---

http://polskiejadlo.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Na niedzielny obiad

Autorem artykułu jest JURA ARONIi



Wiadomo, niedzielny obiad powinien być i uroczystszy, i bardziej wykwintny. Sporządzamy zatem potrawy niezwykłe lub te, które rzadko goszczą na naszych stołach.

Taki obiad pozwala również na nowo spojrzeć na surowce pozornie świetnie poznane i rozpracowane w kuchni. Przyjrzyjmy się poniższym przepisom: niby nie ma tu żadnych rewelacji, ale gdy skosztujemy... kto wie?

Wołowina z marchewką

Składniki:

Około 50 dag wołowiny na zrazy, 4 cebule, 1 kg marchwi, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz, ewent. curry

Wykonanie:

Mięso umyć. Pokroić na zrazy, zbić, oprószyć solą i pieprzem, obtaczać w mące. Każdy kawałek podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym podlać wodą i dusić pod przykryciem. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - cebulę w plasterki, a marchew w podłużne paski. Następnie wysypać na mięso, doprawić curry i dusić jeszcze ok. 30 minut. Podawać na półmisku zrazy i obok ułożoną marchewkę.

Zupa neapolitańska

Składniki:

Około 30 dag pręgi wołowej, duża porcja włoszczyzny, 4 łyżki startego sera żółtego (np. parmezanu), szklanka kwaśnej śmietany, łyżka masła, łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, cienki makaron lub grzanki, natka pietruszki

Wykonanie:

Pręgę opłukać, włoszczyznę obrać i umyć, ugotować rosół. Rozgrzać masło, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, trzymać chwilę na ogniu, uważając, by się nie zrumieniło. Dodać 3 łyżki sera i śmietanę, dobrze wymieszać i zagotować. Wlewać po trochu gorący rosół (ok. 1 litr), cały czas mieszając. Podawać na głębokich talerzach lub w filiżankach, z grzankami lub osobno ugotowanym makaronem, posypane resztą sera i natką pietruszki.

---

http://polskiejadlo.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Łączna liczba wyświetleń