WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

sobota, 18 czerwca 2011

Gołąbki wiosenne




Składniki
• 2 średnie piersi z kurczaka
• 30 dkg pieczarek
• 10 liści młodej kapusty pekińskiej
• ½ łyżeczki złocistej przyprawy do kurczaka
• 1½ łyżeczki vegety
• pieprz mielony
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 jajko
• 1 łyżeczka oleju
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek koperku
• śmietana kwaśna gęsta 200 g
• łyżka mąki
Opis przygotowania
Liście kapusty pekińskiej, sparzyć w gotowanej wodzie. Odciąć białą końcówkę, wystudzić. Piersi z kurczaka, pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć, na łyżce oleju około 7 min z ½ łyżeczki vegety i ½ łyżeczki złocistej przyprawy do kurczaka Dodać pokrojone pieczarki, jeszcze smażyć razem około 5 min.(aż wyparuje woda z pieczarek) Do wystudzonych pieczarek i kurczaka, dodać bułkę tartą, jajko pieprz i szczypiorek (drobno pokrojony). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na liście kapusty, nakładać łyżką farsz, zwijać najpierw boki, później środek. Ułożyć zawinięte gołąbki do garnka, wsypać łyżeczkę vegety, zalać wodą, gotować 15 min na malutkim ogniu. Po tym czasie, wyjąć delikatnie gołąbki na talerz. Z wody po gotowaniu robimy sosik, mieszamy łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody, i dobrze rozrabiamy żeby nie było grudek. Wlewamy śmietanę, jeszcze dobrze mieszamy, do gotującej wody po gołąbkach, wlewamy śmietanę z mąką i gotujemy minutkę. Po tym czasie, dodajemy pokrojony pęczek koperku i chwilkę jeszcze gotujemy. Podajemy z ziemniakami kaszą ,lub ryżem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń