WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

wtorek, 28 czerwca 2011

Golonka pieczona w garnku rzymskim

Składniki:
• 1,2-1,5 kg. golonki
• 1/3 szklanki oleju
• 3 łyżki oleju sojowego
• 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
• 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
• ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
• 1 łyżka majeranku
• 2 liście laurowe
• 2 ziela angielskie
• 4 ziarna jałowca
• 2 cebule
• 1 jabłko
• 2 łyżki smalcu




Przepis:

Golonkę umyć, oczyścić skórę. Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę. Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę. Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę. Zostawić na 12 godzin w lodówce. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron, tak by się zarumieniła. Garnek rzymski namoczyć na 15 minut. Ułożyć obsmażoną golonkę, podlać ½ szklanki wody. Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, pokrojone w plastry cebulę, resztę marynaty, jabłko. Wstawić garnek do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 100 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni, a potem na 230. Piec 2,5 godziny.

Wyjąć golonkę z sosu. Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy.
Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości.
Podawać z pieczywem, ziemniakami puree lub kluskami – jak kto lubi.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń