WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

sobota, 18 czerwca 2011

Gołąbki pieczone z boczkiem

Składniki
• główka kapusty
• 1 kg łopatki wieprzowej
• 3 jajka
• 2 torebki ugotowanego ryżu
• 1 cebula
• 30 dkg parzonego wędzonego boczku
• sól+pieprz
• szklanka bulionu z kostki
• masło do posmarowania formy
• sos pomidorowy
• 1 kostka rosołowa knorr
• ½ litra wody
• listek laurowy
• ½ łyżeczki magi
• 1 łyżka mąki
• sól +pieprz do smaku
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego


Opis przygotowania
Mięso skręcić przez maszynkę, razem z cebulą. Dodać ugotowany ryż, jajka ,sól i pieprz, wyrobić masę.(doprawić smak wg własnego gustu).Z kapusty, dużym nożem wyciąć głąba. Zalać wodą i obgotowywać na małym ogniu, do miękkości, ściągać z główki ugotowane miękkie liście . Zciąć z liści zgrubienia, nakładać farsz zwijać najpierw boki, potem przód. Każdy zwinięty gołąbek ,obwinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Podlać gołąbki szklanką bulionu, lub rosołu (z kostki). Piec w 200ºC około 50 min od czasu do czasu polewając sosem.

Przepis na sos:
Do wody dodać kostkę ,listek laurowy, koncentrat pomidorowy, maggi wszystko zagotować. Na końcu dodać mąkę, rozrobioną z wodą i chwilę pogotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać gołąbki.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń