WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

sobota, 18 czerwca 2011

Neapolitańska sałatka pomidorowa

Składniki:
- 50 dag twardych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 6 liści bazylii,
- suszone oregano,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i pokroić w cząstki - powiedzmy, że w ósemki, ale to zależy, jakiej wielkości są nasze pomidory. Można je oczywiście obrać. Jeżeli mają wyjątkowo twardą skórę to robię to bez zająknięcia. Okrutnie z nich zdzieram. Można też, jeśli ktoś nie lubi, usunąć pestki. Jednak u mnie kończy się na ewentualnym zdzieraniu. Przełożyć je do płaskiej salaterki albo na półmisek.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Bazylię pokroić w cieniutkie paseczki i razem z oregano posypać pomidory. Zalać całość oliwą, wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.

Sałatka bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna:)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń