WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

sobota, 18 czerwca 2011

Sałatka z penne, awokado i mozzarelli

Składniki:
- 30 dag makaronu penne,
- 3 pomidory,
- 30 dag mozzarelli,
- 1 awokado,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki posiekanej bazylii,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.

Składniki na sos:
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki octu winnego,
- szczypta cukru.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Pomidory umyj i pokrój w cienkie cząstki, a mozzarellę w cienkie półplasterki. Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę. Pokrój na cienkie paski i skrop sokiem z cytryny. Z podanych składników przygotuj sos do sałatki. W salaterce ułóż ugotowany makaron, wymieszaj go z połową sosu i dwoma łyżkami posiekanej bazylii. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na półmisku ułóż plasterki mozzarelli i pomidorów oraz paski awokado. W środku rozłóż makaron. Polej całość resztą sosu i udekoruj bazylią.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń