WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Burger pikantny



Składniki:
• 50 dag mielonej piersi kurczaka
• 4 dymki (biała i zielona część)
• 3 czubate łyżki bułki tartej
• 2 łyżeczki sosu worcester
• 1/2 łyżeczki tabasco
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 jajko
• 4 okrągłe razowe bułeczki
• 4 liście sałaty
• 1 łyżka oliwy

Sos:
• 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
• 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól
• pieprz


Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń