WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

niedziela, 6 marca 2011

Roladki drobiowe z kurkami

Odkryj nowy wymiar smaku. Roladki drobiowe z kurkami posmakują nawet wybrednym smakoszom:). Bardzo szybkie, bardzo smaczne. Doskonały pomysł na oryginalne danie:).


Przepis jest naprawdę prosty a efekt końcowy jest oszałamiający. Poniżej podam przepis i składniki na 4 sycące porcje:).

Składniki:
- 4 dymki,
- 2 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 60 – 70 dag piersi z kurczaka,
- 1 łyżka mąki,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- wywar warzywny ( około 1 litra – będzie mam potrzebny do duszenia roladek),
- 1 – 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia itp.)
- 100 g świerzych lub mrożonych kurek,
- sól, pieprz, olej do smażenia.


Przygotowanie:
1. Cebulę dymkę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Jajka roztrzepać, posolić i wlać na patelnię, na której znajduje się podsmażona cebula. Mieszać, aż doprowadzi się do ich ścięcia.
2. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w 4 duże plastry lub 8 małych. Plastry lekko rozbić przez folię spożywczą i oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster nałożyć trochę wcześniej przygotowanego farszu jajecznego, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Roladki obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na rumiano (najlepiej na wolnym ogniu).
3. Roladki zdjąć z patelni, przełożyć do garnka i zalać wywarem warzywnym, dusić przez około 20 min. Wypieczony sos po zdjęciu roladek z patelni oprószyć mąką. Mąkę szybko obsmażyć, zalać winem, wymieszać. Jeśli to konieczne, rozrzedzić wywarem warzywnym. Gotować około 5 minut. Pod koniec wymieszać z posiekanymi ziołami.
4. Kurki podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pod koniec doprawić do smaku solą i ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Roladki polać sosem i podać z kurkami oraz ziemniakami z wody.

Smacznego:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń