Wszystko o gotowaniu, pieczeniu, eksperymentowaniu w kuchni. Ciekawe przepisy kulinarne na każdą okazję.
niedziela, 14 sierpnia 2011
Schab pieczony z jabłkami
Składniki:
- 1,2 kg schabu bez kości
- 3 łyżki masła
- sól
- 2 ząbki czosnku
- biały pieprz
- kilka jabłek
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Sposób wykonania:
Mięso opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, rozgnieść, rozetrzeć z solą, białym pieprzem i majerankiem. Starannie natrzeć mięso, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ostrym nożem pokroić mięso na plastry, nie docinając do końca. Jabłka opłukać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Włożyć je do nacięć w mięsie, polać sokiem z pomarańczy, obwiązać. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu, posypać wiórkami masła, obłożyć jabłkami. Piec godzinę w temp. 180°C.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz