WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

niedziela, 14 sierpnia 2011

Schabowy zawijaniec w cieście drożdżowym



Składniki na 10 porcji:
- ok. 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- majeranek
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach
- suchy strąk ostrej papryki
- 200 ml bulionu
- 1 jajko
- sól
- pieprz


Sposób wykonania:
1. Mięso rozkrój na płat grubości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw.

2. Na ciasto drożdże rozmieszaj w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Dodaj mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia.

3. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła. Dodaj pieczarki, przesmaż. Przypraw solą i pieprzem.

4. Plastry boczku pokrój na paski. Paprykę posiekaj, usuń nasionka.

5. Płat mięsa posyp papryką, połóż na nim pieczarki i boczek. Zwiń ścisłą roladę, obwiąż sznurkiem, zrumień na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej bulionem, przykryj, piecz ok. 1 godz. w 200 st. C.

6. Ciasto ponownie zagnieć, kawałek odłóż na dekorację. Resztę rozwałkuj na prostokąt grubości ok. 1/2 cm, posmaruj ubitym jajkiem. Zawiń w nie pieczeń, zlep brzegi. Z odłożonego ciasta wytnij wzorki, przylep je, smarując jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia. Całość posmaruj jajkiem, piecz ok. 1 godziny w 200 st.C.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń