WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

środa, 23 lutego 2011

Sushi hosomaki

Autorem artykułu jest Abcmama

Sushi hosomaki

Jeżeli lubicie Sushi lub chciałybyście spróbować tego japońskiego przysmaku, mamy dla Was specjalny przepis na Hosomaki z rzodkiewką japońską daikon. To naprawdę nie jest trudne a za to bardzo smaczne. Zrób wszystkim niespodziankę i do dzieła.


Hosomaki z rzodkiewką japońską daikon

Składniki:
  • Pół płata liścia nori (prasowane algi morskie)
  • ˝ świeżo ugotowanego ryżu do sushi zaprawionego zakwasem do sushi
  • 4 cienkie paski rzodkiewki japońskiej daikon do sushi
  • Japoński sos sojowy
  • Pasta wasabi
  • Garść marynowanego imbiru
Sposób przygotowania:
  • Na macie bambusowej kładziemy pół płata nori
  • Rozkładamy równomiernie na liściu nori zaprawiony ugotowany ryż do sushi tak by zostawić 1 cm wolnego liścia nori
  • Na ryżu delikatnie przeciągnąć palcem pastę wasabi
  • Na ryżu od swojej strony ułożyć rzodkiewkę japońską daikon
  • Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Następnie dalej zawijać , a na koniec zwilżyć wolny margines liścia nori i dokładnie zalepić rulonik.
  • Przekładamy zawinięte sushi na deskę i kroimy na 6 równych kawałków
  • Pokrojone sushi podajemy z sosem sojowym i przegryzamy liściem imbiru.

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń