WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

niedziela, 20 lutego 2011

Naleśniki z włoskim charakterem

Naleśniki z włoskim charakterem

Autorem artykułu jest Małgorzata Jakubczyk



Włochy - cóż to jest za kraj! Przystojni mężczyźni, piękne, długowłose kobiety, zatrzymane w czasie Wieczne Miasto, Mediolan, stolica światowej mody. Przepiękna, ponad stukilometrowa złota wstęga piaszczystych plaż, czyli Riwiera Adriatycka i malownicze Dolomity...

Jakby tego było mało, Włochy mogą poszczycić się jeszcze jednym, niepodważalnym atutem - znaną na całym świecie i pod każdą szerokością geograficzną kuchnią. Nic w tym dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę upodobanie do ucztowania i smakowania życia, z jakiego znani są mieszkańcy tego kraju. Tak jak i poszczególne zakątki tego kraju różnią się od siebie, tak i kuchnia każdego z 20 regionów Italii jest inna, ma swoje specyficzne składniki i dodatki. Najpopularniejszymi potrawami są oczywiście wszelkiego rodzaju makarony przybierające najrozmaitsze kształty i kolory, wzbogacane ziołami i przyprawami, od diabelskiego spaghetti, poprzez delikatną śmietankową carbonarę, aż po malutkie ravioli. Pomimo nieograniczonych, makaronowych przysmaków, nie tylko makaronem prawdziwy Włoch żyje - wymieniając południowe dania nie sposób zapomnieć o wizytówce kraju, czyli pizzie, lub też o bardzo popularnym risotto.

Włoska kuchnia od dawna cieszy się dużym powodzeniem wszędzie na całym świecie - także i u nas w Polsce. Często korzystamy w kuchni z południowych przepisów, warto więc pamiętać, że poza pastami i pizzą Włosi gustują także w zupach i - co ciekawe - w naleśnikach. Najbardziej znaną włoską zupą jest minestrone - nie ma na nią ścisłego przepisu, ponieważ jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Najczęściej minestrone przyrządza się jednak z cukini, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Zupę możemy podawać na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem lub grzankami. Naleśniki, uzupełnienie dwudaniowego obiadu, przyrządzane są najczęściej z mięsnym, aromatycznym farszem w stylu bolognese.

Jeśli nie mamy kulinarnego zacięcia, możemy skorzystać z gotowej propozycji Virtu - w ofercie firmy, pośród wielu różnych propozycji podania naleśników, znajdują się także Naleśniki bolognese: zaskakująca i jakże smaczna alternatywa dla tradycyjnych naleśników na słodko czy słono. Mięsne nadzienie Naleśników bolognese bardzo dobrze komponuje się z plasterkami mozzarelli - również ulubioną przekąską Włochów.

---

prsolution


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń