WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

niedziela, 27 lutego 2011

Duszony królik z oliwkami.

Miękki soczysty z aromatycznym sosem – jednym słowem rozkosz podniebienia:). Ciekawy przepis na niedzielny obiad dla całej rodziny:).
Przepis jest naprawdę prosty a efekt końcowy jest oszałamiający. Poniżej podam przepis i składniki na 4 sycące porcje:).

Składniki:
- 1 duża cebula,
- 2 średnie marchewki,
- 50 dag pomidorów,
- 4 udka królika (to będzie około 1 kg),
- jeden comber z królika (ok. 40 dag),
- sól, biały pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 100 ml wytrawnego wermutu,
- 1 łyżka sproszkowanej warzywnej kostki bulionowej,
- 2 gałązki natki,
- 2 liście laurowe (ja osobiście dodaję 3-4 sztuki),
- 1-2 gałązki rozmarynu,
- po 5 dag czarnych i zielonych oliwek,
- zioła do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i dość grubo posiekać. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić na cząstki. Kawałki królika opłukać. Comber pokroić na kilka kawałków. Mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć mięso i zrumienić je ze wszystkich stron. Dołożyć cebulę i marchewkę. Jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie podlać wermutem i około 1 litrem wody. Zagotować. Wsypać proszek bulionowy, wymieszać.
2. Listki laurowe razem z gałązkami rozmarynu i natką pietruszki związać w pęczek i dodać do mięsa wraz z pomidorami i oliwkami. Przykryć i wstawić na 40 – 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po podanym czasie wyjąć pęczek ziół. Mięso ponownie przyprawić do smaku białym pieprzem i solą. Udekorować świeżymi ziołami. Podawać z ciemnym pieczywem. Do tego dania pasuje też kieliszek wytrawnego wina:).

Życzę smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń