WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

niedziela, 20 lutego 2011

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami

Autorem artykułu jest megi



Kurczak z warzywami. Świetny przepis na urozmaicony posiłek o każdej porze dnia. W sezonie wiosenno - letnim polecam świeże warzywa zamiast mrożonych. Przygotowanie 40min dla 2 osób, 256 kcal.

Zamrożoną fasolkę szparagową wrzuć do wrzącej, mocno osolonej wody. Gotuj około 8 minut, odcedź i zahartuj zimną wodą. Szalotkę i ząbek czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory zanurz na 1-2 minuty we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój na ćwiartki. Na gorącym maśle zeszklij szalotkę, następnie dodaj czosnek i duś przez kilka minut. Dodaj pomidory i fasolkę szparagową. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj około 5 minut. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w cienkie plasterki. Filety z piersi kurczaka oprósz z obu stron solą i pieprzem. Zostaw na 15 minut, żeby się '' przegryzły ''. Usmaż je z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj rozmaryn i plasterki cytryny, wlej rosół i gotuj pod przykryciem przez kolejne 7 minut. Podawaj z fasolką szparagową i pomidorami jako drugie danie obiadowe lub na ciepłą kolację.

Składniki :

- 2 filety z piersi kurczaka,

- 1 opakowanie mrożonki '' fasola szparagowa cięta '' ,

- 1 szalotka,

- ząbek czosnku,

- 2 pomidory,

- sól,

- świeżo zmielony pieprz,

- cytryna,

- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,

- łyżka stołowa rozdrobionego rozmarynu,

- 125 ml rosołu ( może być instant )

Polecam ten przepis na różnego rodzaju przyjęcia, jak i również jako danie obiadowe. Życzę smacznego.

---

megi

http://mojegotowanko.blogspot.com/


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń