WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

sobota, 26 lutego 2011

Rolada ziemniaczana z mięsem

Rolada ziemniaczana z mięsem

Autorem artykułu jest megi



Robiąc roladę ziemniaczaną z mięsem zachwycisz całą rodzinę. Świetny pomysł na szybki obiad. Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania około 35 minut. 560 kcal.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i odstaw, by lekko ostygły. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez prasę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree i wymieszaj z twarożkiem ziołowym.

Do ziemniaków dodaj mąkę, jedno jajko i łyżeczkę soli, wyrób jednolite ciasto. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i drobno pokrój. Pieczarki oczyść i również drobno pokrój. Paprykę i pieczarki dodaj do mięsa, wyrób na jednolitą masę. Farsz dopraw keczupem, przecierem pomidorowym, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

Na ściereczce posypanej mąką rozwałkuj ciasto na kwadrat, rozłóż na nim farsz mięsny, pozostawiając dookoła 4 centymetry wolne brzegi. Posyp farsz listkami bazylii. Ciasto zwiń, unosząc ściereczkę, i starannie zlep jego brzegi. Roladę przełóż na natłuszczoną blachę '' szwem do dołu''. Jajko roztrzep z 1 łyżeczką wody i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto.

Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po 40 minutach pieczenia posyp roladę drobno startym serem. Potrawę podawaj na gorąco.

SKŁADNIKI:

- 600 g ziemniaków,

- 50 g tłustego twarożku ziołowego,

- 2 jajka,

- mąka,

- sól,

- 1 mała cebula,

- 1/2 czerwonej papryki,

- 50 g pieczarek,

- 300 g mieszanego mielonego mięsa,

- 1 łyżka keczupu,

- 1 łyżka przecieru pomidorowego,

- pieprz,

- kilka listków bazylii,

-75 g żółtego sera

---

megi

http://mojegotowanko.blogspot.com/


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń