WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

niedziela, 20 lutego 2011

Przepisy, dzięki którym przemycisz warzywa swojemu dziecku

Przepisy, dzięki którym przemycisz warzywa swojemu dziecku

Autorem artykułu jest JustynaT



Wiele mam ma problem z dzieckiem, które nie chce jeść warzyw. Okazuje się, że często to forma podania jest problemem a nie same warzywa. Poniżej zaprezentuje dwa łatwe przepisy na przemycenie tych składników, tak by dziecko nie grymasiło i ze smakiem zjadło całą potrawę.

Jednym z przepisów dla dzieci, które mój synek uwielbia jest spaghetti bolognese. Proponuję zdrowszą wersję tego dania. Do przygotowania używamy świeżych warzyw (pomidory poza sezonem używamy z puszki- patrz na etykiety, aby były bez zbędnych polepszaczy, dodatków), mięso wieprzowe zastąpimy mięsem z indyka. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak do upodobań dziecka, sezonu i tego, co masz w lodówce. Ja sama - często do takiego sosu zwłaszcza w lecie dodaje marchewkę, cukinię, dynię, bakłażana a np. zamiast mięsa z indyka, możesz spróbować dodać mięso wołowe. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu a jestem pewna, że twoje dziecko z przyjemnością je zje pomimo wielu warzyw.

Zabieramy się do gotowania. Składniki, jakie będą nam potrzebne do przygotowania 4 porcji spaghetti to:

Spaghetti bolognese dla dziecka


Nazwa


Ilość


Bazylia -listek

Cebula cukrowa


6 sztuk

1 szt.


Czosnek ząbek

Feta


2 szt.

2 łyżki


Maasdamer - ser żółty


50 g


Koncentrat pomidorowy


1 łyżka


Makaron spaghetti z pszenicy durum 100% (lub pełnoziarnisty)


200 g


Mięso mielone z indyka


150 g


Oliwa z oliwek

Oregano suszone


1 łyżeczka

1 łyżka


Papryka czerwona


0,50 szt.


Pieprz ziołowy


1 szczypta


Pomidor Pelatti bez skóry, w sezonie minimum 4 zwykłe

Rodzynki sułtanki


1 puszka

10 szt.


Seler naciowy-kawałek


1 szt.


Sól


1 szczypta


Tymianek świeży


1 szczypta

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy około 20 minut, aby danie było gotowe. Na początku:

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso mielone. Podsmaż aż mięso przestanie być różowe. W blenderze zmiksuj dokładnie pomidory, cebulę, czosnek, selera, paprykę czerwoną, rodzynki, fetę, połowę sera żółtego oraz bazylię, tymianek, oregano i pieprz. Na patelnię do usmażonego mięsa dodaj sos. Po paru minutach jak sos nieco zgęstnieje dodaj koncentrat pomidorowy ( jak sos jest za gęsty dodaj odrobinę wody). Dopraw. Wymieszaj jeszcze ciepły sos z makaronem. Posyp startym serem żółtym. Smacznego.

Zapiekana kanapeczka z pomidorami

Drugim przepisem dla dzieci, dzięki któremu łatwo uda ci się przemycić dziecku warzywa jest „zapiekana kanapeczka z pomidorami". Dzieciom, którym nie przeszkadza widok warzyw nie trzeba ich miksować, wystarczy drobno pokroić. W przepisie można użyć innego pieczywa. Aby przygotować taką kanapeczkę, potrzebne będą ci:


Nazwa


Ilość


Bazylia listek


2 szt.


Chleb kołodziej pełnoziarnisty - kromka


2 szt.


Czosnek, ząbek


1 szt.


Masło


1 łyżeczka


Oliwki zielone


5 szt.


Pomidor


1 szt.

Przygotowanie tej kanapeczki jest niezwykle proste a smakuje wyśmienicie.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Włóż kromki do piekarnika. Delikatnie podpiecz (około 5 minut). Zagotuj odrobinę wody. Wrzątkiem polej pomidora (Zdejmij skórkę z pomidora). Do blendera wrzuć pomidora, oliwki, czosnek oraz bazylię. Zmiksuj. Upieczone kromki posmaruj masłem, następnie posmaruj sosem pomidorowym. Smacznego.

Więcej sprawdzonych przepisów na potrawy dla dzieci znajdziecie na stronie www.przepisy-dla-dzieci.pl . Życzę przyjemnych doznać kulinarnych i zapraszam do zamieszczania na mojej stronie własnych porad i przepisów.

---

Justyna Trojaczek
www.przepisy-dla-dzieci.pl


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń