WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

niedziela, 20 marca 2011

Rolada biszkoptowa

W cukierni rolady wabią nas kolorowym nadzieniem albo śnieżną lekkością bitej śmietany:). Rzadko ktoś z nas pokusiłby się by przyrządzić samodzielnie to cudowne delikatne ciasto. Ja się jednak pokusiłem i udowodnię wam, że zrobienie takiego specjału nie jest takie trudne a efekt końcowy jest oszałamiający:).


Poniżej podam składniki na ciasto oraz sposób jego przygotowania.

Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 6 łyżek mąki,
- 3 łyżki cukru,
- paczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- listek mięty do dekoracji.

Składniki na nadzienie:
- pół kilograma mrożonych truskawek, malin lub innych miękkich owoców,
- sok z jednej cytryny,
- 2 – 3 łyżki żelatyny,
- pół szklanki cukru.

Przygotowanie:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy (całość musi nam się dobrze wymieszać). Po dokładnym wymieszaniu składników (jajka, cukier i cukier waniliowy) musimy zagotować wodę w szerokim garnku. Po zagotowaniu wody stawiamy miskę z wcześniej wymieszanymi składnikami na garnku i za pomocą trzepaczki ubijamy aż masa zbieleje. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy mąkę cały czas delikatnie mieszając (nie sypiemy od razu całej mąki, dodajemy ją stopniowo po łyżce cały czas mieszając). Wykładamy blachę pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC.
2. Po 10 – 15 minutach ciasto powinno być rumiane i upieczone. Rozkładamy lnianą ściereczkę, posypujemy ją łyżką cukru pudru i wyjmujemy na nią ciasto odwracając blachę dnem do góry. Ostrożnie zdejmujemy papier pergaminowy ze spodniej strony ciasta. Od razu, póki biszkopt jest ciepły zwijamy go razem ze ściereczką w rulon i odstawiamy by ostygł.
3. Rozmrażamy truskawki. Do kubeczka wsypujemy żelatynę i dodajemy 3 – 4 łyżki soku, który puściły owoce podczas rozmrażania. Truskawki wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytrynu, cukier do smaku i gotujemy często mieszając. Po 5 – 10 minutach zdejmujemy garnek z ognia po czy dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia żelatyny.
4. Musimy odczekać chwilę aż marmolada ostygnie i lekko zgęstnieje. Rozwijamy ostrożnie ciasto ze ściereczki i obkładamy je masą pozostawiając nieposmarowane brzegi poczym ponownie ją zwijamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Resztę cukru pudru wsypujemy na sitko i posypujemy roladę. Przed podaniem kroimy ją na porcje i ozdabiamy listkami melisy:).

Życzę smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń