WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

sobota, 18 czerwca 2011

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Składniki:
- 75 dag małych najlepiej ziemniaków,
- 1 strąk czerwonej papryki,
- 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem,
- 1 szkl. mrożonego groszku,
- 4 jajka,
- 4 łyżki octu winnego,
- 6 łyżek oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 puszka tuńczyka w oleju - duże kawałki.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, obrać i ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić usuwając gniazda nasienne i pokroić w nieduże kawałeczki. Cebulki umyć, osuszyć, drobno pokroić razem z częścią szczypioru. Ilość tego szczypioru zależy od tego, jak go lubimy. Groszek wsypać do osolonego wrzątku i gotować kilka minut. Tak ze 3. Może 4. Ostudzić i dodać razem z cebulką i papryką do ziemniaków. Wymieszać.

Jajka ugotować na półtwardo, czyli 7-8 minut. Jak o nich zapomnimy i gotować będziemy 10 minut – nic wielkiego się nie stanie. Ale jedno jest pewne – żółtka wypadną... smak się nie zmieni. Jajka ostudzić i pokroić na ćwiartki.

Tuńczyka odsączyć, pokroić lub po prostu rozerwać widelcem na większe kawałki. Nie może to być muto, tylko wyczuwalny kawałek mięsa.

Z octu, oleju, soli, pieprzu i wyciśniętego czosnku sporządzić sos – obojętne czy rozbełtamy go w słoiku, czy bawić się będziemy trzepaczką w miseczce. Ważne jest by sporo go doprawić – ziemniaki nie są słone. Gotowym sosem zalać ziemniaki, wymieszać dokładnie, dodać tuńczyka i wmieszać delikatnie bardzo jajka. Odstawić na 30 minut do przegryzienia.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń