WYNIKI WYSZUKIWANIA

KULINARNA WYSZUKIWARKA

Twoja wyszukiwarka

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Gołąbki z Podola


Składniki
• 1 główka białej kapusty,
• 50 dag ziemniaków,
• 2 duże cebule,
• 10 dag słoniny,
• 25 dag wieprzowiny bez kości,
• 4 dag tartej bułki,
• 1 jajko,
• 1 łyżka tłuszczu,
• 500 ml rosołu (może być z kostki) sól i pieprz do smaku.

Opis przygotowania
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością osolonej wody i obgotować, aż liście zmiękną. Następnie oddzielić liście i ściąć ostrożnie grube nerwy. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Lekko odcisnąć. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i usmażyć. Połączyć z ziemniakami, zmielonym mięsem, tartą bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na przygotowanych liściach kapusty ułożyć nadzienie. Założyć brzegi kapusty do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, skropić tłuszczem, Podlać rosołem. Dusić do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć na nim gołąbki aż uzyskają złotawy kolor.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń