Sushi hosomaki
Jeżeli lubicie Sushi lub chciałybyście spróbować tego japońskiego przysmaku, mamy dla Was specjalny przepis na Hosomaki z rzodkiewką japońską daikon. To naprawdę nie jest trudne a za to bardzo smaczne. Zrób wszystkim niespodziankę i do dzieła.
Składniki:
- Pół płata liścia nori (prasowane algi morskie)
- ˝ świeżo ugotowanego ryżu do sushi zaprawionego zakwasem do sushi
- 4 cienkie paski rzodkiewki japońskiej daikon do sushi
- Japoński sos sojowy
- Pasta wasabi
- Garść marynowanego imbiru
- Na macie bambusowej kładziemy pół płata nori
- Rozkładamy równomiernie na liściu nori zaprawiony ugotowany ryż do sushi tak by zostawić 1 cm wolnego liścia nori
- Na ryżu delikatnie przeciągnąć palcem pastę wasabi
- Na ryżu od swojej strony ułożyć rzodkiewkę japońską daikon
- Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Następnie dalej zawijać , a na koniec zwilżyć wolny margines liścia nori i dokładnie zalepić rulonik.
- Przekładamy zawinięte sushi na deskę i kroimy na 6 równych kawałków
- Pokrojone sushi podajemy z sosem sojowym i przegryzamy liściem imbiru.
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz